Ciasto oreo – Przepis

Ciasto oreo – Przepis

Wczorajszy wieczór spędziłyśmy z Mają w kuchni na kulinarnych eksperymentach z robotem planetarnym kMix Kenwood. To nasz debiut z ciastem oreo, bo już od dłuższego czasu planowałam je „upiec” . Tak naprawdę nasze ciasto nie wymaga pieczenia i takie szybkie przepisy właśnie lubię ! Pan Google podpowiedział nam co nieco , bo przepisów jest mnóstwo od tortów, bo serniki i desery z ciasteczkami oreo. Mój przepis powstał na podstawie bazowego ze strony I LOVE BAKE trochę intuicyjnie, metodą prób i błędów 😉

DSC_0172-01

Robot planetarny Kenwood w tym kolorze kupicie w sieciach sklepów stacjonarnych a Tàb z rabatem -40% !!!

DSC_0560

Ciasto oreo bez pieczenia 

Składniki na spód :

  • 1 opakowanie ciasteczek oreo
  • 2 łyżki masła

Składniki na masę :

  • 1 kg twarogu mielonego ( np w Lidlu są gotowe w wiaderkach )
  • 250ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • laska wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
  • pół szklanki gorącej  wody
  • 8-10 ciasteczek oreo

Składniki do dekoracji :

  • 8-10 ciasteczek

DSC_0563-3

 

 

Wykonanie :

Ciasteczka 1 opakowanie mielimy blenderem lub mikserem, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i łączymy . Masę przekładamy do tortownicy o średnicy max. 24 cm, wygładzamy  i wstawiamy do lodówki. To będzie nasz spód ciasta.

W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody dobrze mieszając i odstawiamy do przestygnięcia na 1-2 godziny.  Ciasteczka dzielimy na 4 lub 8 części, w zależności czy chcemy mieć w masie większe czy mniejsze kawałki. Twaróg miksujemy razem z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. W drugiej misce ubijamy śmietanę (opcjonalnie można dodać do śmietany Śmietan-fix , ja dodałam) po czym łączymy ją delikatnie szpatułką z twarogiem , następnie cały czas mieszając wlewamy żelatynę i dodajemy kawałki ciasteczek oreo. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód tortownicy. Wyrównujemy wierzch i układamy połówki ciasteczek według upodobania. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, może być też na całą noc. Następnego dnia wypinamy tortownicę i obsypujemy brzegi pokruszonymi ciasteczkami.

DSC_0564-1

DSC_0577-2

DSC_0596

DSC_0599-3

Wskazówki :

  1. Wyłożyłam tortownicę folią aluminiową, przez co masa nie przykeiła mi się do boków tortownicy. Trzeba tylko uważać na delikatny spód ciasta i przy podawaniu gościom nie podać razem z folią 😉
  2. Gdyby żelatyna zastygła do formy stałej wystarczy łyżeczka gorącej wody lub kilka sekund w mikrofali by wróciła do pozycji płynnej, pamiętajcie tylko by nie wlewać ciepłej do masy serowej!
  3. Deser może wyglądać ciekawie w pucharkach lodowych, a na górze dla dekoracji połowki ciastek dowolnie ułożone lub pokruszone.
  4.  To też kusząca propozycja na Walentynki i po dzisiejszej reakcji taty Mai na ciasto myślę, że byłby zadowolony z takiej słodkiej niespodzianki na 14 lutego

Ciasto wyszło przepyszne, mówię Wam NIEBO W GĘBIE !!! 🙂

DSC_0584-1

Bazowy przepis na Sernik oreo znajdziecie na I LOVE BAKE tu , a na tort tu.


stolik kawowy WOMEB

filiżanki Krykihoki

literki HOME Jysk

 

Magda Wdowińska
kontakt@majuszka.pl