Greentom Up Classic – recenzja

Greentom Up Classic – recenzja

Trochę to trwało… ale w końcu udało mi się zebrać wszystkie przemyślenia w jedno, przygotowując dla Was recenzję wózka Greentom Up Classic. A jest tu mowa o najbardziej ekologicznym wózku świata, który w całości został wykonany z recyklingowanych elementów. Z ciekawostek samo siedzisko wykonano z 58 powtórnie przetworzonych butelek PET. Myślę, że dla eko rodziców ( i nie tylko ) to dość ciekawy temat. Ja sama, mając możliwość poznania i obejrzenia osobiście greentom’owych wózków, zdecydowanie zagłębiłam się wtedy w eko tematy i to, co można „wyczarować” z recyklingu.  Greentom wychodzi z założenia , że mniej znaczy więcej. Stąd taki, a nie inny wygląd i konstrukcja spacerówki Classic.

AniaSmir(10-02-2017)_073

AniaSmir(10-02-2017)_077

AniaSmir(10-02-2017)_081

A przy okazji tego wpisu… mam dla Was kilka kadrów z zimowej stylizacji mamy i córki 🙂

AniaSmir(10-02-2017)_070

Nie wyobrażam sobie naszych zimowych spacerów bez butów Emu ! Mam na ich punkcie lekkiego bzika… wybaczcie! Mimo, że mają tyle samo zwolenników ile przeciwników i tu zdania będą zawsze podzielone, to odkąd Maja zaczęła chodzić również na sezon jesień/zima wybór pada na markę Emu. Nie będę Wam tu ich zachwalać oh i ah ! Z pewnością znacie dobrze tą markę.

Mi śniegowce Emu wiernie służą kilka sezonów. Model orzechowych Stingerów , które widzicie na zdjęciach to wersja dla mamy i dziecka, dostępna w wielu sklepach internetowych. Takie właśnie stylizacje bardzo lubię . Nie nosimy często z Mają takich samych outfitów, są to np. tylko elementy garderoby jak czapka, buty, czy podobny odcień sweterka lub bluzy.

Na Spartoo przeglądając oferty zimowych wyprzedaży trafiłam na promocję Emu nawet do -47% ! Zajrzycjie, bo cena robi wrażenie, porównując tą wyjściową, która jeszcze niedawno obowiązywała. Korci mnie…kupienie dla Mai 1 modelu sezon do przodu, ale obawiam się , że nie wceluję się w rozmiar. Dziecięca stopa to jednak zagadka 😉 A może skuszę się na wyprzedażowy model dla mnie..

AniaSmir(10-02-2017)_090

O marce, eko idei oraz modelu spacerówki Greentom Upp Reversible pisałam Wam w tym wpisie o TUTAJ. To wersja dla mniejszych dzieci do max. 2,5 roku. Maja właśnie skończyła 31 miesięcy i do wózka już się nie mieści. Przy jej dość drobnej sylwetce i 98cm wzrostu doliczając zimowy outfit w wózku jest jej już ciasno ! Myślę, że to kwestia indywidualna, bo dzieci różnią się od siebie i wagą i tempem wzrostu. Jednym Reversible posłuży do 2 lat a innym nawet dłużej.

Na wersję Classic przeskoczyliśmy jesienią minionego roku. Wózek objeździł już z nami i jesienią i zimą góry, zabieramy go sporadycznie na weekendy do rodziców, a także ja i babcia Mai korzystamy z niego przy dłuższych spacerach na co dzień. Maja jest dość wygodna i lubi dupkę posadzić w wózku. I tu znów nie ma reguły, do kiedy dzieci jeżdżą w spacerówce. Obserwując mamy na Instagramie zauważyłam totalny miszmasz wózkowych historii. Jedne dzieci wolą dreptać niż jeździć w wózku, inne są przyzwyczajone do wożenia jak Maja, a jeszcze inne bez problemu wskakują do wózka mając 3, a nawet 4 lata.

AniaSmir(10-02-2017)_095

AniaSmir(10-02-2017)_117

AniaSmir(10-02-2017)_119

AniaSmir(10-02-2017)_125

AniaSmir(10-02-2017)_126

AniaSmir(10-02-2017)_121

AniaSmir(10-02-2017)_120

Wózek Greentom Classic w ostatnim czasie został udoskonalony o wersję rozkładanego siedziska. Dla mnie to strzał w dziesiątkę ! Maja drzemki ucina sobie codziennie, a gdy wybieramy się na dłuższy spacer zawsze zasypia w wózku. Nawet przy przygotowywaniu zdjęć do tego wpisu zasnęła po kilku minutach spaceru po lesie. Gdy wybierałam wersję wózka  Reversible to spacerówka Classic nie miała rozkładanego siedziska. Można były tylko delikatnie podregulować plecy siedziska na paskach, ale i tak dziecko spało praktycznie w półsiedzącej pozycji. Ta wersja rozwiązuje problem wózkowych drzemek ! Classic rozkłada się na płasko i zdecydowanie spacery stają się wtedy przyjemniejsze.

AniaSmir(10-02-2017)_124

Za co lubię wózek Greentom Classic ?

Zdecydowanie za prostotę, minimalizm oraz niebanalny i nowoczesny design. Cena idzie w parze z ideą i głównym założeniem marki, jakim jest 100% eko! Zmiany jakie zostały wprowadzone w modelu Classic to dla mnie rozwiązanie idealne. Siedzisko rozkłada się do pozycji leżącej, można je dodatkowo podregulować na paskach przy oparciu. Tapicerka zdejmuje się do prania co ułatwia utrzymanie wózka w czystości. Trzeba się trochę nakombinować przy odpinaniu wszystkich zaczepów, ale po kilku próbach idzie już łatwo 😉 Wózek jest bardzo lekki, waży zaledwie 7,1 kg. Składanie i rozkładanie to jedno kliknięcie , a jego gabaryty po złożeniu są na tyle małe, że na spokojnie zmieści się do mini bagażnika . Ja sama jeżdżę New Beetle’m i tam mieści się bez problemu. Koła w spacerówce Classic pokryte są elastyczną pianką, przez co wózek nie „terkocze” na nierównościach i jazda mam wrażenie, idzie bardziej gładko. Przednie mniejsze obrotowe koła ułatwiają omijanie nierówności. Na szczęście nasze spacerowe tereny są dość łatwe i nie mam co narzekać na podskakiwanie dziecka w wózku. Choć wiecie co, Maja jest na tyle duża, że nawet gdy trzęsie na tzw „wertepach” , kocich łbach itp..to jej to zbytnio nie przeszkadza 😉 Dla wymagajacych rodziców te małe a’la plastikowe kółka mogą stanowić problem, bo przy wersji Reversible dało się to odczuć jakby bardziej. Ale to oczywiście kwestia gustu, przyzwyczajenia i dopasowania spacerówki do własnych potrzeb. Mam wrażenie , że ile Mam tyle opinii, bo jak wiadomo, nie wszystkim rodzicom Greentomy przypadły i przypadną do gustu. A o gustach się nie dyskutuje ( haha)

AniaSmir(10-02-2017)_142

AniaSmir(10-02-2017)_158

AniaSmir(10-02-2017)_140

AniaSmir(10-02-2017)_141

Na zimowe spacery polecam Wam gorąco nowość La Millou – króliczka Thermo Bunny z ciepłym wkładem utrzymującym ciepło nawet do kilku godzin.

AniaSmir(10-02-2017)_138

Co zmieniłabym w wózku Greentom Classic ?

Po kilku miesiącach jedyną rzecz nad którą bym popracowała, to ulepszenie budki. Po wprowadzeniu zmian z rozkładanym siedziskiem mam wrażenie , że po całkowitym odpięciu paska podtrzymującego plecy, dziecko ma za bardzo zapadniętą głowę. Gdy nie ma się ze sobą poduszki kocyka czy chusty do podłożenia to głowa jest za nisko. Dodatkowa osłonka budki zapinana jest tylko na 2 rzepy. Dla mnie to za mało. Przy niesprzyjającej pogodzie, gdy np. mocno wieje wiatr śpiące dziecko trzeba dobrze otulić. Materiał budki po złożeniu do samochodu i dłuższej podróży niestety trochę się gniecie, a że ja szczególnie zwracam na takie detale uwagę, to trochę mi to przeszkadza.

AniaSmir(10-02-2017)_108

Najważniejsze cechy spacerówki Greentom na które warto zwrócić uwagę :

  • prosty, minimalistyczny design
  • wykonany z surowców wtórnych
  • lekki waży jedyne 7,1 kg
  • łatwy w złożeniu
  • zwinny i zwrotny w prowadzeniu
  • zajmuje mało miejsca w bagażniku
  • rozkładane siedzisko do pozycji leżącej
  • tapicerka odpinana do prania
  • możliwość zmiany koloru siedziska
  • 1 rama 3 możliwości montażu : Carrycot, Reversible, Classic
  • duży wybór kolorów siedziska bo aż 10 oraz 3 kolory ramy
  • nowości w akcesoriach : Diaper Bag , Shopping Bag

Dane techniczne :

  • dla dzieci od 6 miesięcy do 4,5 lat ( max. 18 kg )
  • waga stelaż + siedzisko 7,1 kg
  • wymiar 103 × 55 × 77 cm (41 × 22 × 30 cali)
  • kosz zakupowy pojemność 10 L
  • tylne kółka: 20,3 cm (8 cali); kółka skrętne: 16,5 cm (6,5 cala)
  • rama wykonana w 100% z polipropylenu
  • tkanina wykonana w 100% z butelek PET pochodzących z odzysku
  • Ekologiczny w 100%
  • Cena 1099zł

AniaSmir(10-02-2017)_129

 

Na stronie www.greentom.com w konfiguratorze w łatwy sposób wybierzecie swój wymarzony model. Do wyboru macie 3 kolory ramy oraz 10 kolorów siedziska. Na żywo te kolory z prezentacji mają zdecydowanie jaśniejszy odcień.

Nowością marki Greentom jest torba do wózka. Pisałam Wam o niej TU.

Wózki Greentom dostępne są on-line np. w sklepie Marcelinek i Tout-Petit, zerknijcie dokładnie w opis, bo niektóre kolory są tylko na zamówienie z wydłużonym czasem oczekiwania.

AniaSmir(10-02-2017)_128

Jeśli recenzja była dla Was przydatna, będzie mi miło jeśli udostępnicie ją na swoim facebooku. Czekam też na Wasze doświadczenia z wózkiem Greentom, podzielcie się z nami 🙂

Foto : Anna Smirnova


Mama

kurtka Swing Fashion

spodnie Zara

buty Emu

Maja

kurtka i spodnie Zara

szalik Mofflo

buty Emu

śpiworek i króliczek Thermo Bunny z ogrzewaczem La Millou

Magda Wdowińska
kontakt@majuszka.pl