Slow cooking z CROCK-POT

Slow cooking z CROCK-POT

Mój zapach Świąt to kapusta wigilijna, zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami, podsmażane przez babcię na kuchni kaflowej pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszonych jabłek, makowiec nakryty ściereczką i unoszący się w całym domu aromat warzyw gotowanych na sałatkę, bo tą właśnie sałatkę zawsze mama przygotowuję dla nas na Święta.  Te zapachy przypominają mi czasy dzieciństwa, gdzie ten świąteczny czas jakby płynął wolniej, bez pośpiechu, bez zgiełku i gonitwy za zakupami, godzinnym staniu w korkach i zerkaniu na zegarek, czy zdążę, czy nie zdążę na czas…

I do tych zapachów chcę wrócić dzisiaj przygotowując dla przyjaciół taką naszą przed „wigilijną” kolację. W pracy, w gronie znajomych , sąsiadów, przyjaciół spotkania wigilijne z przysłowiowym śledzikiem są już chyba taką polską tradycją. I my spotykamy się w gronie bliskich, by nacieszyć się nadchodzącymi świętami. W natłoku codziennych obowiązków : praca, dom, przedszkole, zakupy, dom przedszkole…i tak w kółko, zastanawiałam się jak ja to wszystko przygotuje ? Bo przecież nie pójdę na łatwiznę i nie kupię barszczu, bigosu i pierogów z marketu 😉 Z pomocą przyszedł mi wolnowar CROCK-POT, który przełamując rutynę w gotowaniu i ciągły brak czasu praktycznie przygotował za mnie wigilijne dania. Czy to możliwe? Tak! Wystarczy 2-3 minuty na przygotowanie bazowych produktów, przełożenie ich do wolnowaru, ustawienie wybranego czasu gotowania i gotowe! Wolnowar zajmuje się resztą, a w tym czasie ja mam dwie wolne ręce i mogę zająć się przygotowaniem stołu i posprzątaniem domu z codziennego rozgardiaszu. Co więcej zdążę jeszcze odebrać Maję z przedszkola i załatwić po drodze drobne rzeczy, które były na mojej liście spraw do odhaczenia.

DSC_0513

DSC_0515

DSC_0517

Wolnowar CROCK-POT to mój kuchenny mistrz dań jednogarnkowych! W przedświątecznej gorączce to on gotuje i czuwa nad temperaturą potraw dzięki funkcji podgrzewania dania. Zobaczcie, jak przygotowanie w nim kapusty wigilijnej z suszonymi grzybami, czy sandacza z kurkami jest dziecinnie proste! Oto moje 2 „popisowe” dania które w duecie z wolnowarem przygotowaliśmy na kolację:

Kapusta wigilijna z prawdziwkami

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 25 g śliwek suszonych
  • 100 ml półwytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • sól, pieprz

Grzyby moczyć przez kilka godzin zalane 200 ml wrzącej wody . Kapustę przełożyć do wolnowaru, dodać przyprawy, grzyby i wodę z namoczonych grzybów, miód oraz wino. Wymieszać , nakryć przykrywką i gotować 7-8 h na poziomie LOW lub 5-6 h na poziomie HIGH. Godzinę przed końcem gotowania dodać śliwki.

 

DSC_0524

DSC_0529

DSC_0530

DSC_0531

Sandacz z kurkami

  • 2 filety sandacza ( może być też dorsz, mintaj )
  • 300 g kurek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 50 g masła
  • 3 gałązki tymianku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Filety włożyć do wolnowaru. Na patelni podsmażyć kurki na maśle, po chwili dodać cukinię. Przełożyć do ryby, dodać przyprawy, cytrynę, koperek, pomidorki pokrojone na pół i podlać bulionem. Przykryć i gotować na poziomie HIGH 1,5 h.

DSC_0536

DSC_0537

DSC_0539

DSC_0540

DSC_0541

Przepisy wykorzystałam z książki autorstwa Darka Kuźniara, która była dołączona do wolnowaru. Ten przepis z bigos trochę zmodyfikowałam i zrobiłam wersję bezmięsną, jak na wigilijną kolację przystało. Sandacz wyszedł delikatny, jak pierzynka, a połączenie go z kurkami dla mnie to strzał w dziesiątkę! Przepisy, które znalazły się w tej książce są proste i nieprzesadzone. Nie ma w nich udziwnień i  przekombinowania. Ma być smacznie i zdrowo i tak właśnie jest ! Kapustę wigilijną przygotowałam wcześniej i wstawiłam w wolnowarze do lodówki. Później wystarczy tylko podgrzać danie w piekarniku lub na płycie grzewczej.  Ten model CROCK-POT dostosowany jest do wszystkich typów kuchenek, a dzięki termoodporności prosto po wyjęciu z lodówki czy zamrażarki można od razu postawić go na płycie.

DSC_0590

Wolne gotowanie czyli tzw. slow cooking stało się od jakiego czasu bardzo modne, a prócz słowa modne warto zaznaczyć , że przede wszystkim zdrowe ! Gotując w równomiernej, stałej temperaturze potrawy zachowują o wiele więcej wartości odżywczych i są po prostu smaczniejsze. Moim testerem smaku jest tata Mai i z czystym przekonaniem posumował , że zaserwowane dania wyszły pyszne! Dla mnie miód  na serce, ale nie uzyskałabym tego efektu bez wolnowaru. To on stał się naszym Master Chefem potraw jednogarnkowych 😉 I to on zaoszczędza mój czas i jest bardzo ekonomiczny w zużyciu energii.  CROCK-POT’a dzięki opływowej , ładnej ceramicznej misie można zaserwować gościom bezpośrednio na stół. Ja już nie mogę się doczekać naszej kolacji i reakcji naszych gości.

DSC_0594

DSC_0598

A Was zapraszam na stronę www.crockpot.pl, wolnowar jest teraz w promocyjnej cenie,  a na dole strony znajduje się krótki film z prezentacją użytkowania urządzenia. Moja mam po obejrzeniu filmiku zdecydowała się na zakup wolnowaru. CROCK-POT sprawdzi się świetnie podczas spotkań w większym rodzinnym gronie, a przede wszystkim w Święta, urodziny czy też na karnawałowej domówce.

Untitled design (12)

A oto najważniejsze cechy CROCK-POT’a :

  • wolne gotowanie zachowujące wartości odżywcze potraw
  • duża oszczędność czasu
  • wygoda w przyrządzaniu
  • odporność na zmienne temperatury
  • dostosowany do wszystkich rodzajów kuchenek
  • automatyczna funkcja podgrzewania
  • ustawienie czasu gotowania i poziomu temperatury
  • łatwy w czyszczeniu
  • odporny za zarysowania
  • oszczędny w zużyciu energii
  • pojemny, 6 l misa
  • przygotuje danie dla ok. 7 osób
  • stylowy, nowoczesny kształt

Chcecie zaoszczędzić więcej czasu, nie lubicie stać nad patelnią i jednym, drugim, trzecim.. garnkiem ? Skusicie się na wolnowar ? 😉

DSC_0554

DSC_0551


Magda Wdowińska
kontakt@majuszka.pl